Om

bakgrund_1000

… drivs av mig, Pia Mattzon, sedan hösten 2006. Med mig in i firman tog jag min journalistexamen, mina erfarenheter som redigerare, reporter och korrekturläsare på flera dagstidningar och kunskaper om trycksaksproduktion, nyhetsbrev och projektledning på informationsavdelning (inhouse). Dessutom envishet och tålamod nog för att försätta berg. Vilket jag också har gjort. 

10 år senare, hösten 2016, är det dags för nystart i Piamaz produktion. Den här gången sätter jag in en yrkeshögskoleexamen och en lång rad nyvunna kontakter, kunskaper och erfarenheter inom konceptutveckling —framför allt när det gäller kulturutövande och KKN, kulturella och kreativa näringar.

Dessutom en splajdans ny företagslokal på Värmlandsgatan, Norrby, Borås.

Text, form &  koncept

Text & form är fortfarande i fokus. Text att skriva, granska, lära ut, diskutera. Form att layouta, sätta, redigera, kommunicera.

Nytillkommet är Koncept, att starta, utveckla och ge råd om. Minst sagt passande för en som länge önskat att idéspruta vore ett yrke. Nu är det det.


Piamaz uttalas pyjamas [-ja’-], precis som plagget som en del bär på natten. Somliga även framför datorn har jag hört. På förmiddagarna. På den tiden de jobbade hemifrån förstås.

Uppdragsgivare under senare år:

Bengt Dahlgren AB, Västra Götalandsregionen, Brandskyddslaget & Lunds tekniska högskola, Panadact förlag, Gothia fortbildning/tidningarna Äldreomsorg och Förskoletidningen, Högskolan i Borås, Ordpalatset, Leader Sjuhärad, Dola förlag, Borås Tidning, FoU i Väst/GR, NP Young Coaching, FoU Sjuhärad Välfärd, Yvonne Granqvist Schultz, Pelle Jageby & AnnaK Musik.

Dessförinnan även:

Göteborgs-Posten, Kungsbacka kommun, Biblioteksbladet, DIK Forum/Ping, PS Young Support, Göteborgs universitet, Drivhuset i Borås, Kamratposten, med flera.

 • Startade företaget Piamaz produktion 2006.
 • Startade frilansnätverket Frilanskompaniet 2006. 
 • Medlem i Creative Cluster, nätverk/ekonomisk förening för KKN-företag i Borås och Sjuhärad

 • Stipendium från Publicistklubben Väst för bästa studentuppsats vårterminen 1996. Uppsatsen handlade om ett språkträningsprogram för barn i dåvarande Brämhults kommundel, som omfattade stadsdelarna Hässleholmen och Brämhult. 

Yrkeserfarenhet

 • Journalist & frilansjournalist
 • Kommunikatör
 • Layoutare, grafisk formgivare
 • Redaktör nyhetsbrev
 • Redigerare – dagstidning (nyheter, feature)
 • Sättare (böcker)
 • Textgranskare, språkgranskare & korrekturläsare
 • Nyhetsreporter
 • Lokalredaktör
 • Nattchef dagstidning
 • Gästlärare högskola
 • Webbredaktör
 • Informationssekreterare
 • Institutionssekreterare
 • Kanslist & receptionist

Utbildning

 • YH-examen Konceptutveckling 2016, Folkuniversitetet Trollhättan
 • Kandidatexamen i journalistik 1996, Göteborgs universitet
 • 3-årig ekonomisk linje, Bergsäterskolan Borås, 1985 (gymnasium)
Såå, jag har nystart i firman, hur menar jag då?

— Bland annat för att jag skaffat en företagslokal efter att ha jobbat hemifrån sedan jag startade för tio år sedan. Var sak har sin tid som det brukar heta, och när min dotter var liten var det bra att vara hemma när hon kom från skolan. Nu är det kul att kunna få nya intryck och träffa fler människor på ett enklare sätt, både kollegor och uppdragsgivare. Med den nya lokalen finns det också möjligheter och utrymme för lite andra verksamhetsidéer, men det tänker jag inte prata mer om nu …

— Jag tog ju också examen som konceptutvecklare precis innan sommaren, jag har pluggat på 75 procent och jobbat deltid som kommunikatör på FoU Sjuhärad Välfärd två dagar i veckan sedan 2014 och då har företaget legat lite i träda. Men nu är det alltså dags att dra igång företagsverksamheten igen – även om jag fortsätter vara deltidsanställd ett tag till, parallellt.

Varför har jag firma över huvud taget?

— För att det är kul! Det ger mig möjlighet att jobba med olika typer av uppdrag och olika uppdragsgivare. Jag kan också jobba med flera delar, jag är ju både skribent, textgranskare och formgivare — och lite till. Särskilt roligt är det när jag får möjlighet att göra allt på en gång. En produktion från ax till limpa, som det brukar kallas, när en idé jobbas fram med hjälp av text, bild och form som bildar en helhet, och till slut blir en produkt att hålla i handen. Som en bok, tidning eller broschyr.

— Jag tycker också om att planera, strukturera och bestämma över hur min tillvaro ska se ut. Jag gillar att lösa problem, att ta beslut och ha ansvar. Bland annat. Jag gillar att vara min egen chef, helt enkelt, och jag tycker att jag gör det bra för det mesta. Förutom att jag är lite för sträng ibland. Hehe.

Men allting kan väl inte vara kul med att ha firma?

— Nä, det kan det inte. När tekniken strular är det toktråkigt. Som tur är har jag snälla vänner som skyndar till min hjälp i sådana fall. Att jag själv är både vaktmästare, telefonist, städare och i viss mån ekonom är inte heller det roligaste. Men någon måste göra’t.

Det där med textgranskning och korrekturläsning, det låter lite torrt?

— Ge mig en ordbok och jag är lycklig, brukar jag säga. Jag har en stor kärlek till det svenska språket, som jag tror började redan på lågstadiet faktiskt. Svenska var alltid ett av mina favoritämnen vid sidan av andra språk (engelska, franska, spanska) och det har sagts genom åren att jag har god språkkänsla. Kärlek och känsla är väl samma sak?

— Språk handlar ju om kommunikation, människor och relationer. Betydelsen av språket är ju lite som universum att tänka på (som jag skrev i min uppsats på journalisthögskolan – klicka på länken om du vill veta lite mer om den). I ett samhällsperspektiv handlar det också om demokrati, om utanförskap och innanförskap. Är du med eller inte? Kan du vara delaktig i det som sker, eller står du utanför? Språket är ju livsviktigt, om du frågar mig, det bästa vi har!

Jaja, det där var kanske lite att ta i … men jag är språkpolis alltså, gillar att sitta med rödpennan i hand?

— Haha, det där är en vanlig fördom om språkmänniskor! Jag påbörjade en mycket intressant kurs på Linnéuniversitetet — Språkrådgivning och textvård — för några år sedan, och även om jag hade för ont om tid för att gå klart kursen då så lärde jag mig just att INTE vara språkpolis. Det får jag erkänna att jag var förr.

— Språkregler och korrekturläsning och sådant handlar egentligen inte så mycket om rätt eller fel. Mer demokrati och delaktighet, som jag nämnde tidigare. Begriplighet, att nå fram. När jag textgranskar någon annans text handlar det om att texten ska bli så begriplig som möjligt, enkel att ta sig igenom och förstå.

Jag får nog berätta lite mer om det en annan gång … är det något annat jag vill tillägga?

— Ja, att jag hälsar alla jag känner, och sådana jag ännu inte känner, välkomna till Piamaz på Värmlandsgatan 25. Bara för att titta in och säga hej, eller för att prata text, form eller koncept. Skrivarkurser kanske? Eller något annat intressant. Välkomna hit!

Pia Mattzon
Pia MattzonText, form & koncept