SKRIVA TEXT

Textuppdrag jag åtar mig:

  • Artiklar och reportage. Nyhetsartiklar, intervjuer, personporträtt och faktatexter, m.m. Gärna om forskning, som blivit lite av ett specialämne efter frilansartiklar samt uppdrag och anställningar på FoU Sjuhärad Välfärd, Högskolan i Borås och i två forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.
  • Informationstexter. Kortare eller längre texter inom särskilda områden, baserade på faktaresearch och/eller intervjuer som jag genomför eller andra skriftliga underlag. Oftast samhällsinformation. 
  • Populärversioner. Jag skriver gärna om forskningstexter och andra typer av akademiska texter till ett mer vardagligt språk.
  • Webbtexter. Förr var huvudregeln att alla webbtexter alltid skulle vara korta. Så är det inte längre, när vi blivit vana att scrolla; det är istället ämnet och tillfället som avgör. Däremot bör språket alltid vara direkt, konkret och lättfattligt. Jag skriver webbtexter utifrån utkast, textunderlag och/eller intervjuer och egen research.

”Hellre det löjliga i att skriva dikter,
än det löjliga i att
inte skriva några.”

Wislawa Szymborska,
poet och nobelpristagare


oldtextremsa

Vem skriver du för?

Att välja och väga ord kan vara ren njutning. Vem känner inte igen känslan av ”där satt den”?! Den är inte bara förunnad dem som idrottar …

I denna tid av informationsöverflöd är det viktigare än någonsin att vara enkel, tydlig och konkret och att veta vad man vill ha sagt innan man börjar skriva. För att få fram sitt budskap gäller det att skriva korrekt, skippa alla stavfel och misstag som stör läsningen och att inte strössla med svåra ord enbart för att visa upp sin egen kunskap.

Fråga dig själv vem du skriver för. Med ett komplicerat språk förlorar du förmodligen fler läsare än du vinner pondus … Där förlorade jag nog några själv.

Jag tar om det: Antalet läsare som skiter i att läsa din text är troligen fler än de som applåderar, om du använder ett språk som är allt för svårt att förstå.

Vad vill du? Sola dig i glansen hos några få, eller nå ut och påverka många?


Vikten av ett bra språk

Språket är bland det viktigaste som finns. Ett bra språk ger dig:

  • Möjlighet att utvecklas och gå åt det håll du själv väljer
  • Kunskap att göra det du vill
  • Möjlighet att uttrycka vad du tänker och känner
  • Inflytande & chans att påverka

Vikten av ett bra språk underskattas ofta. Medan betydelsen av ett förfinat språk, eller kanske byråkratiskt eller akademiskt, oftast överskattas.

Med ett halvtaskigt språk finns stor risk att hela livet blir … ja, ganska halvtaskigt. Du kanske inte tas på samma allvar som dem som kan bättre, blir inte lika delaktig i samhället och vågar inte kräva det som du har rätt till.

Med ett torftigt språk krymper dina chanser i livet till ett minimum. Med ett dåligt språk är risken överhängande att du förbises, inte blir lyssnad på och inte kan uttrycka vad du behöver och önskar.

Jag föredrar ett språk som är enkelt att förstå, men rikt på ord. Med många olika ord att välja bland kan du beskriva nyanser och detaljer, stämningar och känslor, du kan nå rakt in i hjärtat – på var och en som kan läsa.


Skriva textEn slumrande blogg

Den 15 maj 2007 föddes min blogg och det hann bli 115 inlägg innan den mer eller mindre frivilligt la sig i dvala nästan sex år senare, 13 mars 2013. 

Den ligger för tillfället bra där den ligger, snusar lite och drömmer om gamla tider. Kanske väcks den till liv igen, kanske får den somna in för gott …

Tills dess att den gör väsen av sig finns den i alla fall på den här länken. Ta gärna en titt. Om inte annat för att se en del av det jag fick gjort och tänkt under de där åren.